In Nederland vinden er jaarlijks zo’n 2.000 schoorsteenbranden plaats. De meerderheid van deze branden wordt veroorzaakt door achterstallig onderhoud. In de andere gevallen zijn obstakels als takjes en bladeren vaak de boosdoeners.
Een brand neemt in het algemeen veel gevolgen met zich mee. Zo zal het rook invloed uitoefenen op het interieur van de betreffende woning; behang zou kunnen loslaten en de rook zal vlekken kunnen achterlaten op objecten en de wanden. Verder kan het rook ook grote invloed hebben op de gezondheid van de aanwezigen. De giftige gassen kunnen zelfs leiden tot een koolstofmonoxidevergiftiging. Kortom: een schoorsteenbrand is geen pretje. Maar hoe voorkom je zo’n brand?
Maak gebruik van droog loofhout
Verkeerd brandmateriaal kan grote gevolgen met zich meebrengen. Zo gebruiken veel huishoudens in december het pakpapier als brandmateriaal, al zal dit leiden tot veel onbrandbare deeltjes. Deze deeltjes zullen zich hechten aan de wand van het rookkanaal dat op termijn een laag creosoot vormt. Deze laag is erg brandbaar en zal bij een hoge temperatuur in brand vliegen. Om dit te voorkomen, is het verstandig om enkel gebruik te maken van droog loofhout. Het droge hout kun je herkennen aan het loszittende schors en de scheuren.
De Zwitserse methode
De Zwitserse methode is de meest veilige manier om te stoken. Hierbij worden de dikke blokken op de aslaag gelegd. Hier bovenop zal een dun blok aanmaakhout geplaatst worden om de stapel vervolgens af te dekken met sprokkelhout en een aanmaakblokje. Zorg ook dat de uitlaatklep volledig geopend is. Deze methode zorgt voor minimale aanslag in de schoorsteen.
Let op de kleur van de rook
In het algemeen geldt: hoe kleurlozer de rook, hoe beter. De kleurloze rook geeft aan dat het verbrandingsrook optimaal is. Indien jij merkt dat de rook donkerder van kleur is, zal er sprake zijn van te weinig luchttoevoer of ongeschikte brandstof. Bij onvolledige verbranding zullen er flakkerende oranje vlammen ontstaan.
Oostenwind? Let op!
Oostenwind is in de meeste gevallen erg droog en zal daardoor kunnen leiden tot een brand. Vooral bij een rieten dak kan stoken bij een oostenwind leiden tot problemen. Op Buienradar kun je exact zien waar de wind vandaan komt.
Laat de schoorsteen vegen
Achterstallig onderhoud is te voorkomen door regelmatig een schoorsteenveger in te schakelen. De experts van een schoorsteenveegbedrijf zullen het schoorsteenkanaal ontdoen van de laag creosoot en obstakels als bladeren en takjes. Dankzij de schoorsteenvegers zal het kanaal weer vrijgemaakt worden, waardoor jij weer veilig en verantwoord kunt stoken.
Geef een reactie