Hoe installeer en schik je inbouwspots en opbouwspots in een woonkamer?

Wanneer je kiest om spots te installeren in je woonkamer, dan kun je kiezen tussen spots die je inbouwt of die je op het plafond of de muur installeert. Ingebouwde spots geven uiteraard een strakkere uitstraling, want je hebt geen armatuur in het zicht hangen. De verlichting is strak weggewerkt in het plafond. Dit houdt niet in dat plafondspots niet strak zijn. Mede door de keuze uit verschillende soorten designs, kun je ook kiezen voor een opbouwspot die er zeer strak uitziet.

Waar moet je op letten bij het installeren van spots?

Het installeren van een opbouwspot is relatief gemakkelijk. Als je een opbouwspot van jouw smaak hebt gevonden, hoef je alleen maar de plek te kiezen waar je deze wilt installeren. Hoe je een opbouwspot installeert en verbindt met het stroomnetwerk, staat in de handleiding aangegeven. De installatie van een inbouwspot hoeft in principe niet moeilijk te zijn, maar je moet wel met enkele zaken rekening houden. Boor je een gat in het plafond, dan moet je de afmeting nemen van de binnendiameter van de spot en niet van de buitendiameter. Als je een gat boort met de buitendiameter, dan valt de spot eruit. In een gat met de binnendiameter past exact de binnenzijde van de spot. De buitenste randen dekken het gat af.

Waar je ook moet op letten is of je voldoende ruimte boven het plafond hebt. Er is ruimte nodig, omdat de warmte weg moet kunnen en een inbouwspot niet niet in contact mag komen met isolatiemateriaal. Heb je maar enkele centimeters of zelfs millimeters vrije ruimte achter je plafond? Dan kun kun je hier geen standaard afmeting inbouwspot plaatsen. Kies dan voor een inbouwspot met beperkte inbouwdiepte. Deze spots zijn zeer compact en kunnen gemakkelijk geplaatst worden in een plafond met weinig inbouwdiepte.

Spots met meerdere lichtpunten

Een groot voordeel van spots, is dat je maar één stroompunt nodig hebt om meerdere lampen te kunnen bedienen. Spotjes lijken dan misschien kleine lampjes, het is mogelijk om te kiezen voor zowel een inbouwspot als een plafondspot die voorzien is van meerdere lichtpunten. Zo kun je kiezen voor een 2 spots lamp, 3 spots lamp of zelfs een 4 spots lamp. Bij plafondspots gaat het meestal om een armatuur met hieraan meerdere separaat te bedienen plafondspots. Deze diverse plafondspots maken gebruik van één stroompunt, dus dit is efficiënt verlichten. Ook ingebouwde spots kunnen bestaan uit meerdere lichtpunten. Dit zijn meestal vierkante of rechthoekige spots, met hierin meerdere lampen. Spots met meerdere lichtpunten zijn ideaal als je wel veel licht in een bepaalde ruimte wilt, maar je hebt maar weinig stroompunten.
Combineer verschillende types met elkaar. Zo kan u bijvoorbeeld een 4 spots lamp centraal boven de eettafel hangen en de enkele of dubbele variant kan u dan laten terugkomen op andere plekken, bijvoorbeeld boven de salontafel of de zithoek.

De vormgeving van een inbouw- en opbouwspot

Plafondspots kunnen in principe iedere vorm hebben, afhankelijk van het design. Ronde plafondspots zullen het vaakst voorkomen, maar ze zijn ook verkrijgbaar als vierkante plafondspots of in nog andere vormen, zoals rechthoekig. Omdat plafondspots door het design opvallen, hoeft de vorm niet altijd een leidende rol te spelen. Er kunnen andere elementen aan een plafondspots zitten die de uitstraling bepalen. Dit is anders bij ingebouwde spots. De vorm speelt een erg belangrijke rol, omdat dit het enige is wat zichtbaar is aan spots. Ronde inbouwspots zijn vaak een standaard vorm en zijn geschikt in klassieke en landelijke woonkamers. Wil je de spots wat meer laten opvallen of heb je een modern interieur? Dan zorgen vierkante inbouwspots ervoor dat ze de blikvangers van de woonkamer zijn.

De kleur van inbouw- en plafondspots

Naast de vorm van spots, speelt ook de kleur een rol in de uitstraling die je met met je spots wilt uitstralen. Doorgaans zullen ingebouwde spots wit als standaardkleur hebben, maar er zijn er ook andere kleuren. Zwarte inbouwspots zijn modern op te zien en zullen in een wit plafond een contrasterende werking hebben. De kleur zwart is tegenwoordig ook een trend en wordt voornamelijk gebruikt als detailkleur. Voor ingebouwde spots is zwart vandaag de dag een goede keuze. Wil je juist modern op een andere wijze? Bijvoorbeeld omdat je de spots zo weinig mogelijk wilt laten opvallen? Kies dan voor witte inbouwspots. In een wit plafond zal deze kleur nauwelijks opvallen en zijn je spots nog strakker weggewerkt. Ook met plafondspots kun je kiezen voor de kleur die je wenst. Zowel zwarte opbouwspots als witte opbouwspots kunnen geplaatst worden in een modern, maar ook in een klassiek ingerichte woonkamer.

Meer mogelijkheden met spots

Wanneer u spots installeert zijn er meer mogelijkheden dan enkel maar een bepaalde vorm of kleur te kiezen. Spots kunnen ook richtbaar zijn. Dit geldt voor zowel inbouw- als plafondspots. Je kunt dan hoeken en nissen waar je geen mogelijkheid hebt voor verlichting toch verlichten of je kunt zorgen voor accentverlichting. Wil je een bijzondere uitstraling creëren met ingebouwde spots? Kies dan voor minispots. Met diverse minispots bij elkaar, wordt er een soort van sterrenhemel gecreëerd. Omdat je met spots zowel functionele verlichting als sfeerverlichting kunt creëren, is het aan te raden om ze te voorzien van een dimmer. Het is dan zeer gemakkelijk om zelf je verlichtingssterkte in te stellen.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *