Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor de traditionele houtgestookte haarden. Ethanolhaarden zijn er daar één van. Een bio-ethanol haard biedt een rommelvrije en eenvoudige verwarming die kostenefficiënt en ook milieuvriendelijk is.
In dit artikel leest u alles wat u moet weten over ethanolhaarden.
Wat is een ethanolhaard?
Een ethanolhaard, ook wel alcoholhaard genoemd, is in wezen een haard die ethanol als brandstofbron gebruikt. Ethanolhaarden zijn nog relatief nieuw en daarom zijn er nog veel vragen te stellen.
Net als bij een traditionele open haard wekt de verbranding van een brandstofbron warmte op, maar het gebruik van ethanol als brandstofbron heeft veel meer voordelen.
Eenvoudig gezegd is een ethanolhaard een haard zonder ventilatieopeningen die werkt op schoonbrandende ethanolbrandstof. Deze brandstof is op alcoholbasis, creëert echte vlammen, en produceert geen rook, geur of gevaarlijke chemicaliën bij het branden. Daarom hebben ze geen speciale schoorsteen, ventilatie of rookkanaal nodig en kunnen vrijwel overal worden geïnstalleerd.
Ethanolhaarden zijn verkrijgbaar als vrijstaande, flexibele versies, maar ook als inbouwversies.
Hoe werken Ethanol Open Haarden?
Bio-ethanol haarden zijn niet zo ingewikkeld als u denkt; ze zijn vrij eenvoudig.
Ze vereisen geen elektrische aansluitingen of harde gasleidingen, en ze gebruiken ethanol als brandstof.
Ethanol haarden bestaan meestal uit twee delen; een frame en een brander.
Het frame is meestal gemaakt van roestvrij staal en gehard glas; het houdt in wezen de brander op zijn plaats en bepaalt in grote mate het ontwerp en het uiterlijk van de haard.
De ethanolbrander is een roestvrijstalen vat waarin de brandstof van de open haarden wordt bewaard.
Wat u in gedachten moet houden bij het gebruik van een ethanolhaard
Als u kleine kinderen of huisdieren in huis hebt, moet u het gebruik van een ethanolhaard helemaal vermijden. Bovendien hoort een bio-ethanolhaard nooit thuis in de slaapkamer. Als u hem in woonkamers gebruikt, moet u zorgen voor voldoende ventilatie. Ethanolhaarden zijn dus meer geschikt voor buitenruimtes dan voor binnenruimtes.
Het plaatsen van de open haard
Plaats de haard alleen op plaatsen waar geen hout of papier in de buurt is. Bij aan de wand gemonteerde haarden moet u vooraf advies inwinnen, zodat de veiligheidsafstanden in acht kunnen worden genomen.
Het vullen van de ethanolhaard
Het bijvullen van een ethanolhaard mag niet worden onderschat. Vul nooit ethanol bij als de haard nog brandt of heet is. In de gebruiksaanwijzing moet staan hoe lang de haard moet afkoelen voordat bijvullen niet meer gevaarlijk is. Let ook van tevoren op hoeveel bio-ethanol er daadwerkelijk in de vuurschaal past. Vul hem nooit met meer en laat de bio-ethanol niet naast de haard staan, maar sluit hem onmiddellijk weer af.
Het vuur aansteken
Volg bij het aansteken van het vuur de aanwijzingen van de fabrikant en kom niet te dichtbij. Gebruik alleen de brandstof die in de gebruiksaanwijzing staat.
Wat zijn de kenmerken van een ethanolhaard?
Een ethanolhaard heeft een aantal positieve kenmerken die we in dit deel willen belichten.
Enerzijds hebt u geen schoorsteen of zelfs geen huis nodig, want ethanolhaarden kunnen ook zonder schoorsteen worden gebruikt en in huurflats worden geplaatst.
Bovendien wordt er bij het verbranden van bio-ethanol geen roet gevormd en is er geen rookontwikkeling. Ethanolhaarden zijn dus veel onderhoudsvriendelijker dan houten haarden.
Ethanolhaarden hebben ook het voordeel dat ze flexibel kunnen worden vervoerd en overal in de kamer kunnen worden geplaatst. Mensen die graag kamers verplaatsen of vaak verhuizen komen hier dus goed aan hun trekken.
Bij de verbranding van bio-ethanol ontstaan ook geen gevaarlijke gassen, alleen water en kooldioxide, en in zeer kleine hoeveelheden.
Bovendien is de toepassing heel eenvoudig, u hoeft alleen maar naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt te gaan, daar bio-ethanol te kopen en het in een brander te gieten. Binnen enkele seconden ontstaat een prachtig vuurspektakel en kunt u de avond comfortabel doorbrengen bij de ethanolhaard.
Wat zijn de nadelen van een ethanolhaard?
Een ethanolhaard heeft echter niet alleen voordelen. Ook de nadelen mogen niet onvermeld blijven.
Zoals reeds gezegd, kunnen de haarden niet als primaire warmtebron worden gebruikt, aangezien u een kamer niet zou kunnen verwarmen met de verwarmingskracht alleen. Indien u echter een andere warmtebron, zoals een kachel, gebruikt, is de warmte voldoende, zelfs voor koude winterdagen.
Bovendien kan het gebeuren dat bij het verbranden van bio-ethanol onaangename geuren ontstaan. Hier moet worden gezorgd voor voldoende ventilatie.
Bovendien moet u er altijd voor zorgen dat u met echte vlammen te maken hebt en dat u niet ongehinderd ethanol blijft toevoegen. Dit kan gevaarlijk zijn en moet uiteraard vermeden worden. Ook als de brander nog warm is, moet u wachten tot hij afgekoeld is. Anders zou de bio-ethanol kunnen ontploffen. Maar als u de zaak met gezond verstand aanpakt, is een ethanolhaard heel veilig.
Is het de investering waard?
Het hangt ervan af wat uw behoeften zijn. Woont u bijvoorbeeld in een flat en wilt u niet zonder de gezellige sfeer van een open haard, dan kunt u uw voordeel doen met een ethanolhaard. Wie vaak verhuist of zijn interieur graag anders inricht, zal ook blij zijn met een ethanolhaard. Wie echter op zoek is naar een primaire warmtebron, doet er niet goed aan om in een ethanolhaard te investeren.
Geef een reactie