4 tips voor een duurzamere tuin

Duurzaamheid is een thema dat op vele niveaus volop in de belangstelling staat. Ook een duurzamere tuin past helemaal binnen het thema milieubewust en duurzaam. Zelf voedsel verbouwen is op zich al een goed voorbeeld. Maar je kunt ook ‘groen doen’ door natuurlijke bronnen te gebruiken bij het tuinieren en bewust om te gaan met energieverbruik buitenshuis.

Zelf groente, fruit en kruiden verbouwen

Duurzaam tuinieren; niet voor alle ingrediënten naar de winkel hollen, maar vers oogsten of plukken uit eigen tuin. Bij een grote tuin kun je dan denken aan fruitbomen en een royale moestuin. En op een balkonnetje kun je prima kruiden kweken die je veel gebruikt of waar je juist af en toe iets van nodig hebt. Scheelt weer een plastic verpakking – met vaak veel te veel inhoud – uit de supermarkt.

Duurzaam bewateren met regenwater

Een ideale en duurzame bron om je tuin water te geven is regenwater. Als het hard en lang genoeg regent, kan je tuin zich zelf laven aan het hemelwater. Maar vaak is dat niet voldoende. Vang regenwater dus op. Voor grotere hoeveelheden kun je een grote waterton in je tuin neerzetten. Die zijn er in uitvoeringen tot wel 1600 liter. Zo kun je een flinke watervoorraad aanleggen om ook bijvoorbeeld het gras mee te besproeien. Sproei de tuin ’s ochtends voor de zon er is, of ’s avonds als hij weg is.

Bemest je tuin met eigen compost

Als je er de ruimte voor hebt, is een composthoop een must in de duurzamere tuin. Je kunt compostvaten kopen, maar beter nog knutsel je zelf met gerecycled materiaal iets in elkaar Ben je dubbel duurzaam bezig! Gemaaid gras, groente- en fruitschillen, bladafval, dode bloemen, eierschalen enzovoort. Je moet wel even geduld hebben tot je jouw duurzame tuin met je eigen compost kunt bemesten. Composteren duurt circa een halfjaar tot een jaar.

Zuinig met elektriciteit in de tuin

Na een zwoele zomerdag is het ’s avonds vaak nog heerlijk buiten, ook als de zon al onder is. Dan is een beetje licht wel zo gezellig. Voor duurzame tuinverlichting zijn er genoeg opties. Ten eerste kun je natuurlijk altijd kiezen voor kaarslicht, maar dat is niet altijd praktisch. Wil je een andere duurzame oplossing, dan kun je kiezen voor oplaadbare lichtpunten op zonne-energie. Je kunt hiervoor diverse tuinverlichting vinden als zowel sfeerverlichting buiten, maar ook voor lichtpunten in de tuin zelf.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *