De inboedelverzekering vergoedt schade aan eigendommen. Door de juiste polis af te sluiten, beschermt u zich tegen financiële risico’s. Deze schade kan worden verzekerd: Brandschade, leiding waterschade, stormschade, hagelschade, schade na inbraak en roof en vandalisme. Fietsendiefstal is meestal ook gedekt; bovendien dekt de inboedelverzekering vaak reizen naar het buitenland.
1. de waarde van de inboedel correct te berekenen
De premies zijn gebaseerd op het verzekerde bedrag, d.w.z. de waarde van de gehele inboedel. Er zijn twee manieren om de waarde te bepalen: de consument kan met een lijst door zijn huis gaan en de vervangingswaarde van de artikelen stuk voor stuk bepalen. Hoewel dit tijdrovend is, vermijdt het dure oververzekering.
Veel verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om het verzekerde bedrag te berekenen op basis van vierkante meters. De meeste aanbieders nemen 650 euro per vierkante meter als basis. Voor een appartement van 80 vierkante meter is het verzekerde bedrag dus ongeveer 52.000 euro.
2. inbraak: verplichtingen in geval van schade
In het geval van een inbraak dekt de inboedelverzekering meestal de kosten. Verzekerden hebben echter ook verplichtingen in geval van schade. Zij moeten de inbraak onmiddellijk melden bij de politie en de verzekeraar en de schade zo laag mogelijk houden (wat bijvoorbeeld betekent dat creditcards onmiddellijk moeten worden geblokkeerd). Bovendien moet er zo snel mogelijk een lijst van gestolen of beschadigde voorwerpen worden opgesteld.
3. beschermd tegen diefstal tijdens de vakantie
Een inboedelverzekering beschermt niet alleen de woning binnen uw eigen vier muren, maar omvat ook een zogenaamde buitenverzekering. Dit betekent dat de consument ook beschermd wordt tijdens het reizen en op vakantie. Als het notitieboekje bijvoorbeeld wordt gestolen uit een afgesloten hotelkamer (inbraak), dekt de verzekering het verlies. Een uitzondering is de eenvoudige diefstal: als een dief de smartphone steelt uit de jas die in een restaurant aan de garderobe hangt, zie je geen cent van de verzekeringsmaatschappij.
4. voor fietsers – neem de clausules in acht
Meestal wordt de fiets gedekt door de inboedelverzekering. Dit geldt echter alleen zolang het in het appartement of in de afgesloten fietskelder is. U moet de bescherming buiten uw eigen vier muren apart registreren bij de inboedelverzekeraar. Wees voorzichtig met de nachtclausule: deze is nog steeds inbegrepen in veel inboedelverzekeringen. Het bepaalt dat diefstal tussen 22.00 uur en 6.00 uur alleen verzekerd is als de fiets in gebruik is. Dus als je in deze tijd op bezoek gaat bij vrienden en terug fietst, is de fiets beschermd. Als u daar overnacht en de fiets buiten laat staan, is er geen verzekering. Intussen hebben veel verzekeraars echter de after-hour-clausule uit hun voorwaarden verbannen. Zoek daarom naar tarieven die uw fiets rondom beschermen.
5. contracten samenvoegen
Paren en gezinnen kunnen veel besparen. Als u nieuw bent in het gebied en twee contracten met u meeneemt, kunt u deze combineren tot één polis – en besparen op de andere.
6. blijf uit de buurt van polissen met aftrekposten
De besparing op de premie is zo klein dat het eigen risico niet de moeite waard is. Als er schade optreedt, gaat de besparing van vele jaren verloren. Verivox raadt daarom geen eigen risico voor de inboedelverzekering aan.
7. dekking van grove nalatigheid
In dit geval betaalt de verzekeringsmaatschappij zelfs als het raam open was tijdens een inbraak, bijvoorbeeld.
8. rondom de verhuizing: let op de veranderingen
Na de verhuizing is het belangrijk om de verzekeraar te informeren over de nieuwe woonruimte en, indien nodig, de gewijzigde waarde van de inboedel. Onder bepaalde omstandigheden kan de nieuwe verblijfplaats ook van invloed zijn op het contract. Als de verzekerde bijvoorbeeld van een dorp naar een grote stad verhuist, kan het zijn dat hij aanzienlijk hogere premies moet betalen. In dat geval geldt het volgende: Als het premietarief als gevolg van de verhuizing naar een hoger tarief stijgt, heeft de inboedelverzekering een bijzonder recht van opzegging.
Belangrijk om op te merken: Indien alleen basisbescherming is overeengekomen, is de inboedel niet tegen alle risico’s verzekerd. Een voorbeeld: directe blikseminslagen zijn meestal verzekerd onder de basisbescherming. Schade veroorzaakt door elektrische overspanning in het elektriciteitsnet is echter niet verzekerd. Aangezien huishoudens tegenwoordig echter vaak veel elektronische apparaten hebben, kan een extra dekking nuttig zijn. In dit geval heeft u gewoon de clausule Bliksemschade nodig.
Geef een reactie